Introducció

Un bon rendiment en el treball sempre ha estat un dels principals objectius per als empresaris respecte als seus treballadors. Per als treballadors també és important el rendiment, doncs d’allò dependrà si segueixen o no en aquell treball, inclòs podria afectar al seu salari. Però cada vegada es més comú veure a un nou individu a l’hora de parlar sobre el rendiment, els robots o màquines, tant analògiques com digitals.

Inicis

En 1937 es va crear el primer robot industrial, el qual va ser una grua automatitzada fabricada per un enginyer anomenat Bill Griffith. Més tard, George Devol fou de les primeres persones en sol·licitar patents en robòtica per l’any 1954. A l’any 1956, Devol junt a un company anomenat Joseph F. Engelberger van crear al primera empresa (Unimation) dedicada a la robòtica.

No obstant, no va ser fins a finals de 1970 que la cosa va començar a popularitzar-se, quan moltes empreses d’Estats Units van començar a introduir-se en aquell món, entre les més notòries van destacar General Electrics i General Motors.

L’ús dels robots en el treball ja anat creixent de manera exponencial a l’última dècada, degut a tots el avantatges que això aporta, seria impensable imaginar una gran empresa sense la seva utilització.

Tipus

Existeixen varis tipus de robots o màquines:

  • Robots manipulats: son els més bàsics i els que més reconeixem a simple vista, es tracten de braços mecànics encarregats de manipular objectes sense que hi hagi un contacte físic humà.

  • Robots d’aprenentatge: robots d’aspecte humanoide, destinats a funcions com l’aprenentatge.

  • Robots intel·ligents: robots que no només tenen una programació, analitzen la funció i la realitzen, sinó que tenen consciència. Aquests robots van aprenent a base d’assaig i error, com si fossin persones, degut a que porten implementada  intel·ligència artificial. Encara es troben en fase experimental.

  • Nanorobots: son robots minúsculs fabricats a partir de nano tecnologia , encara es una tecnologia emergent ja que estan en investigació i no s’han fabricat molts, però tots els investigadors concorden en que la majoria seran destinats a l’ús mèdic.

Avantatges que aporta la robòtica industrial

La introducció de les màquines en el món laboral ha generat diversos avantatges al llarg de les dècades en les empreses. Aquests avantatges són:

  • Augmenta la productivitat.
  • Capacitat de treballar les 24 h diàries.
  • Millora en funcions a realitzar.
  • Reducció de costos.
  • Realització de tasques perilloses.

conclusió

Com a conclusió podríem extreure que els robots i l’automatització gairebé total en les empreses serà el que ens oferirà el futur, això no té per què ser negatiu, moltes persones pensen que les màquines i robots ens treuràn el treball quan no és així. Cada vegada es necessiten a més persones encarregades de programar, persones amb coneixements en robòtica, etc.. És per això que la robotització és positiva, fins i tot per a la seguretat i salut dels treballadors a l’hora de fer tasques. En definitiva, amb la robòtica del nostre costat podem fer que els treballadors millorin el seu rendiment i al seu torn millora la producció en l’empresa.