Com implementar el teletreball? Treballar des de casa és rendible per a l’empresa? Quins són els canvis que s’han de realitzar a les polítiques d’empresa? Quins són els avantatges del teletreball? Aquestes preguntes és troben al cap de molts empresaris des de fa alguns mesos. En especial, després del recent anunci del Gover d’Espanya de crear un marc legal sobre el teletreball.

En realitat, el teletreball a Espanya és una opció que està sobre la taula des de fa temps. De fet, des de fa una dècada aproximadament, existeixen diversos instruments legals al país sobre el tema, però fins fa uns mesos era vist com una opció entre moltes altres. No obstant això, a causa de la revolta del coronavirus aquesta opció s’ha convertit en una necessitat que no es pot postergar més.

La raó és senzilla: és l’estratègia més efectiva per a mantenir la productivitat de les empreses sense posar en risc la salut i la vida dels treballadors. El que no resulta senzill per a molts és adequar els sistemes de treball per a aquesta nova modalitat laboral. Per això, hem reunit una sèrie de consells per a implementar el teletreball en l’empresa de manera reeixida. Els hem reunit seguint les recomanacions d’experts en la matèria i la nostra experiència en la consultoria empresarial.

Qué es el teletreball?

És convenient deixar prou clar què significa el teletreball, ja que han sorgit algunes incongruències en el moment d’entendre aquest concepte, confonent-lo amb el tradicional treball a distància.

Podem dir que el teletreball en una modalitat de treball a distància (treball que es realitza des d’un lloc diferent al centre de treball tradicional) però aquest posseeix algunes característiques exclusives i particulars que és necessari distingir:

 • En primer lloc, cal assenyalar que una de les seves novetats és que el teletreball inclou aquelles activitats que fins al moment es consideraven com obligatòriament presencials, tal vegada per resistència o per costum.
 • En segon lloc, un altre dels trets que distingeix el sistema de treball des de casa és l’ús preponderant de les eines tecnològiques. Això permet generar una espècie de presència virtual, és a dir, no hi ha absència sinó una altra manera de presència. Així mateix, la tecnologia permet la interacció entre els treballadors i el seguiment en temps real de les tasques, compliment de l’horari, etc.

Ara bé, aquesta “altra manera de presència” implica “una altra manera de treball”. Heus aquí el desafiament que han de superar els empresaris: construir una nova arquitectura en la gestió empresarial.

Claus per a l’implementació del teletreball

La història humana confirma que les èpoques de crisis són el preludi de grans canvis en la societat. El teletreball més que un problema ha de ser vist com una nova oportunitat per a perfeccionar els sistemes laborals tradicionals. Entendre això és el primer pas que tot empresari ha de donar per a realitzar els ajustos que s’han de realitzar.

Perquè sigui més suportable, us proposem alguns consells per a gestionar el teletreball en l’empresa de manera adequada:

 • El mètode. Com el farem?

Aquest tipus de canvis requereixen una estratègia progressiva. Definir quin serà el seu ritme, quals són les dependències i el percentatge de treball subjecte a la migració són assumptes que ameriten una anàlisi profunda i rigorosa per part dels directius. Així mateix, és pertinent decidir si se seguirà un esquema de treball totalment remot o un mixt, és a dir, que els treballadors assisteixin al centre de treball tradicional alguns dies.

 • Pla tecnològic

És el punt més important de tot el pla, ja que la tecnologia és les eines fonamental per a crear el nou entorn laboral digital, sense ella seria impensable el teletreball. Per consegüent, hem de prestar especial atenció a definir mena de solucions tecnològiques per a teletreball que s’utilitzaran, això inclou: gestió dels processos propis de l’empresa, mitjans de comunicació, sistemes de control i seguiment.

Seleccionar les eines (programari i dispositius) és un aspecte determinant:

 • Serveis Cloud per facilitar el teletreball, Full Cloud, Cloud Híbrido
 • Sistemes de seguretat per a conexió d’oficines per mitjà de VPN
 • Ordinadors portàtils
 • Equips de videoconferència professionals

Aquestes han de complir amb els principis de rendibilitat, efectivitat i seguretat informàtica.

 • La importància del consens

Aconseguir acords amb la massa laboral en funció d’adequar de manera conjunta a les noves modalitats de treball permet crear un ambient més proactiu. És molt important construir des del començament bases fortes per a avançar en els canvis graduals i progressius que s’afrontaran.

Per això, és convenient escoltar l’opinió i propostes dels treballadors, la qual cosa pot servir d’input per a construir un pla a seguir.

 • Establir objectius i metes

Tot pla requereix de l’establiment d’objectius que orientin l’accionar i de metes que permetin mesurar el desenvolupament del pla. Òbviament, els objectius estan presidits per l’estratègia de gestió que segueix l’empresa, però davant la nova circumstàncies és indispensable la seva revisió. Els avantatges del teletreball poden portar a un nivell superior les metes proposades inicialment.

 • Capacitació

El departament de recursos Humans ha d’avançar activitats que permetin que tots els treballadors coneguin a profunditat el que significa el teletreball i les estratègies que es duran a terme.

Beneficis del teletreball per a l’empresa

Si encara tens dubtes, et comptem algunes dels avantatges del treball des de casa:

 • En donar-li la llibertat al treballador d’operar des d’un ambient més còmode això es tradueix en major productivitat en la seva jornada laboral.
 • Reducció de despeses en el relacionat amb el manteniment de la infraestructura i el mobiliari.
 • Majors possibilitats de seguiment i supervisió a les activitats que realitza cada treballador, gràcies als mecanismes tecnològics i sistemes de control.
 • Es redueix l’absentisme laboral.
 • L’empresa incorpora solucionis tecnologies, per la qual cosa es col·loca a l’avantguarda. Fa un pas definitiu cap a la seva transformació tecnològica.
 • Es minimitza la taxa d’accidents laborals.
 • Major motivació per als treballadors.

Desavantatges del teletreball per a l’empresa

Com és d’esperar-se, no tot és color de rosa: el teletreball (igual que el treball que hem anomenat tradicional) té febleses. La clau està a reduir aquestes i potenciar els seus aspectes negatius. Vegem algunes d’elles:

 • Es requereix una inversió en el paquet tecnològic. Aquest és un tema de debat central: Com fer per a garantir que tots els treballadors tinguin accés als dispositius i programes informàtics?
 • El nivell de seguretat cibernètic pot ser vulnerat si no es prenen les previsions del cas.

El teletreball no es opció conjuntural, és una nova realitat

Més enllà dels avantatges o desavantatges, la clau resideix a concebre el teletreball com una modalitat que passarà a formar part del dia a dia en les empreses. Treure-li  el màxim profit és el desafiament.

Teletreball i serveis cloud de la mà

Amb l’arribada de la COVID-19 en 2020 moltes empreses a Espanya es van veure obligades a utilitzar el mètode del teletreball, a causa de les noves normatives. Amb l’augment d’empreses començant a teletreballar, també va pujar la utilització de serveis cloud o núvol.

Qué significa treballar al núvol?

Quan una persona o empresa treballa en el núvol, el que està fent és treballar igual que de forma presencial, però des de qualsevol lloc, seva casa, hotel…

Els avantatges que proporciona el núvol avui dia són la possibilitat de tenir des de un arxiu fins el sistema íntegre de l’empresa disponible 365x24x7, és a dir, si només vols el ERP de la teva empresa, només tindries el ERP, l’empresa escull que, com i quan…no, perque sempre ho tindrà disponible, però, sí el control exhastiu d’ús.

Quins avantatges ens ofereixen els serveis al núvol?

 • Flexibilitat: en qualsevol situació que t’impedeixi anar a la teva zona de treball, gràcies als serveis en el núvol podries treballar des de qualsevol lloc. 
 • Econòmic: Anteriorment si contractaves un servei cloud havies de pagar la totalitat de la llicència del programa o eina. Ara per sort, amb el cloud computing, pots llogar els programes que necessitis i pel temps que necessitis, PAGAMETN PER ÚS.
 • Gran nombre d’aplicacions: tens un gran ventall a la teva disposició, per a poder triar el servei que més s’adapti a les teves necessitats.
 • Sincronització: una dels majors avantatges d’utilitzar programes en núvol és que totes les teves dades estaran sincronitzats en tot moment i podràs accedir a ells des de qualsevol dispositiu.
 • Estalvi en temps: una vegada contractat un servei d’aquest tipus, no hauràs de preocupar-te per actualitzacions, manteniment i còpies de seguretat.