Introducció

Setmana Santa ha acabat i això només pot significar una cosa: que tota Espanya torna a la normalitat.

Som conscients del gran problema que moltes vegades suposa per a una persona haver de bregar i compaginar el treball amb la seva vida personal. Ja sigui per la falta de temps, la pressió a la qual algú pot estar sotmès, el cansament que suposa en si treballar, la monotonia constant, etc.

Des de JSM hem volgut publicar un blog explicant els diversos problemes que pot generar una persona en estar tan exposada o obsessionada al treball. També explicarem la millor manera de combatre tot això.

Malalties psicològiques

S’ha de treballar òbviament, però moltes persones pensen que no és suficient donar el 100% de tu mateix en l’horari laboral (ja sigui per una certa pressió o superació personal) i això, és un error gravíssim.

Es considera que l’estrès és l’epidèmia del segle XXI i l’obsessió de responsabilitat i/o càrrega laboral, l’excés de treball, mals costums o relacions problemàtiques en el treball, entre altres factors, poden generar:

Ansietat 

Es podria dir que és la més fàcil d’identificar i la més comuna de totes. Produeix malestar i alerta. L’ansietat ens fa mantenir-nos atents i actius en tot moment, però amb una preocupació constant a les nostres obligacions laborals que poden generar la falta de somni entre altres malestars que impedeixin fer el nostre treball correctament.

Depressió

Si ens excedim molt treballant, no gestionem bé les emocions per projectes que no aconseguim controlar o que no hagin sortit, aplicant-nos hores extres, falta de promoció laboral o reconeixement d’aquest, per exemple, podem arribar a desenvolupar depressió…

Síndrome de burnout

Reacció en percebre desafiaments laborals, quan l’estrès perdura en el temps o insatisfacció laboral.

En aquests casos la persona sent que, sense importar tot l’esforç que faci, el treball li sobrepassarà, provocant-li frustració i desil·lusió, esgotament mental, emocional i físic, nerviosisme permanent i falta de concentració, irritabilitat i comportament agressiu, falta de comunicació, podent portar a absentisme laboral i desil·lusió.

Consells

Una vegada comentats els diversos problemes i malalties que pot causar l’excés de treball, parlarem dels consells, per a així intentar evitar o eliminar aquestes situacions.

Ansietat

-Hem d’identificar l’origen d’aquesta ansietat laboral. Haurem de saber que ens ha portat fins aquí per a veure si podrem adaptar-nos a la situació.

-Organitzar el nostre treball també ajudarà, perquè podrem fer les nostres tasques de manera ordenada, sense presses i, per tant, sense aclaparaments.

-L’exercici ajuda moltíssim a alliberar i buidar la ment d’un mateix.

Depressió

-El primer de tot és reconèixer que patim de depressió.

-Buscar ajuda. La depressió és una de les malalties més comunes avui dia i s’ha de tractar. El millor que pots fer és anar a un especialista. Si no vols anar a un psicòleg, deuries almenys parlar-ho amb amics o familiars, encara que l’aconsellable és la primera opció.

-Realitza activitats externes al treball. Buidar la teva ment anirà bé per a desconnectar i així no pensar tant en la teva vida laboral.

Síndrome de burnout = treballador cremat

-Demanar a un professional de la salut mental que reconegui i ens indiqui com actuar sobre la síndrome de Burnout.

-Comunicació assertiva i tranquil·la, cal manifestar el que molesta, preocupa o incomoda d’una forma fàcil sense pressions ni discussions amb l’entorn laboral.

-Hauràs de respectar el teu horari de treball. Solucionar problemes partirà de tenir una ment buidada i un cos descansat.

-Treballar en equip. Amb això es busca dividir el treball per a disminuir la pressió laboral i que no tot recaigui en un sol individu.

-Reservar espais per a família, amics o parella. No tot en aquesta vida és el treball i, com ja hem esmentat abans, desconnectar va bé.

-Temps personal. Així com és bo dedicar-los temps a les teves relacions, també és bo dedicar-li-ho a un mateix i buscar entreteniments que ens interessin i agradin.

-Durant l’horari laboral, intentar apagar el telèfon mòbil serà una gran solució per a poder escoltar bé als teus companys i cap/s.

-Preguntar sobre qualsevol dubte i comentar cada idea o opinió que es tingui al cap per a així evitar pensaments de dubte sobre qualsevol tasca.

Tecnologia aplicada

Una salut mental bona per als treballadors pot començar perquè l’empresa habiliti una petita zona de desconnexió laboral durant els descansos entre hores de treball, aquests poden estar equipats amb sofàs i tauletes amb una petita zona de cafeteria, zona de jocs, i fins i tot incorporar una pilota pilates per a estirament i relaxació de l’esquena, ajudarà per a desconnectar durant 10 o 20 minuts de descans entre hores laborals, alleujant la ment, augmentant la disposició positiva i productivitat del treballador.

I si en el treball no és possible habilitar aquestes zones de desconnexió o en arribar a casa no tens ganes de sortir, per a fer tasques com a entreteniments, esport o relacionar-se amb la família, amics, parella, etc., et donem idees que pots fer mentre et trobes en aquest procés de transició en el qual potser sortir de casa et costa més:

Exercici

Si t’ha donat per iniciar en el món de l’exercici, estàs de sort, tens diverses aplicacions que t’ensenyaran a alimentar-te de la forma correcta en funció del teu objectiu. També tens aplicacions que et mostraran una rutina d’exercicis per a complir dia rere dia i així aconseguir, una vegada més, el teu objectiu muscular.

Les més conegudes són MyFitnessPal i FitKeeper.

L’exercici t’ajudarà en l’àmbit físic sí, però molt més en el mental.

Pel·lícules i series

Si d’altra banda el que ens interessa són les sèries i pel·lícules, tens un ampli ventall de plataformes entre les quals triar: AmazonPrime, HBO, Netflix, DisneyPlus…

Evadir-te de la realitat veient pel·lícules i sèries unes hores o uns pocs minuts al dia ajudarà al fet que el teu procés es faci més amè.

Relacions

Comentar també que no tot té perquè ser a casa. Si et trobes en el treball i et ve de gust parlar amb algun amic, parella o familiar, utilitza les teves 15-20 minuts de descans per a cridar-los fent ús d’aplicacions mòbil o ordinador.

Les més conegudes són: Skype, FaceTime, Discord, Google Meet i Google Hangouts.

Conclusió

No va ser fins fa pocs anys que les malalties psicològiques van agafar força. Cada vegada, mentre més temps passa, més importància i pes se’ls dona.

Tot això és molt positiu, perquè més persones van “sortint del seu amagatall” i admetent les seves malalties mentals. Amb tot això, el que volem dir és que, si patiu d’estrès, depressió o el treball no us motiva, parleu-ho amb els vostres més reunits i amb professionals, segur us ajudaran.