Introducció

Moltes persones es preguntaran què és el metavers, perquè serveix o com s’hi pot accedir, des de JSM hem volgut resoldre alguns dubtes i parlar-ne.

Què és el metavers?

El metavers és una realitat digital a què accedim a través de dispositius com ulleres de realitat virtual o augmentada, on podrem interactuar amb altres usuaris.

Cada usuari tindrà el seu propi personatge (que és com els altres usuaris ho veuran) i podran interactuar a través d’objectes.
També es podrà interactuar amb amics, treballar amb companys, divertir-te amb la teva parella i fins i tot tenir una feina a l’espai digital.

Tipus de metavers

Hi ha dos tipus de metaversos, hi ha els metaversos tradicionals i els BlockChain, els metaversos tradicionals són l’evolució actual dels

videojocs virtuals, i al BlockChain es pot dividir en dos, centralitzat i descentralitzat. L’empresa creadora del món virtual té centralitzada

totes les dades dels usuaris, i només aquesta persona decideix sobre el seu futur, el descentralitzat opera a través d’organitzacions autònomes descentralitzades, i tenen una economia virtual autònoma, controlada pels mateixos usuaris.

Funcionalitats del metavers

A més de per a videojocs, el metavers també pot arribar a ser utilitzat per estudiants de medicina, on no utilitzin ninots ni cadàvers, sinó que a través del metavers puguin explorar el cos humà i fer pràctiques perquè siguin encara més realistes i estiguin més preparats per quan ho facin en un cos real, fins al punt de poder practicar cirurgies complexes.També ajuda a la gent gran, moltes vegades se senten sols i volen una mica de companyia, gràcies a això és igual que part del món estiguis, pots jugar una partida d’escacs amb un amic que fa temps que no veies, fer un cafè amb la teva àvia com si estiguessis assegut al seu sofà, ajudant a la solitud dels grans.

A escoles també es pot fer servir, poden visitar els diferents museus i explorar el món sense necessitat de sortir de l’aula, per la qual cosa la forma d’estudiar serà diferent i fins i tot els pot arribar a agradar molt més als alumnes i motivar-los a estudiar, ja que podran caminar pel Partenó com si fossin allà mateix i fins i tot veure la vida quotidiana d’aquella època o esdeveniments històrics. Al món laboral es pot fer servir per fer 4 conferències, reunions, visites a diferents punts del món sense haver de sortir de l’empresa o teletreball. Moltes persones diran que això ja es pot fer amb una trucada de vídeo, però la diferència que hi ha és que et podran veure de cos sencer passejant per la sala com si realment hi estiguessis, i això és important perquè el llenguatge verbal és crucial per exposar, convèncer o informar en l’àmbit empresarial.

5 característiques del metavers

1. Són espais interactius

Tots els usuaris hi podran interactuar, però també amb l’univers virtual en si. A més, els usuaris són partícips dels canvis que ocorren al seu voltant.

2. És persistent i autònom per si mateix

És persistent i autònom perquè, encara que tu no estiguis dins del metavers, continua funcionant.

3. Sense límits

És un espai 3D pel qual no hi ha cap mena de barrera ni límit, és un espai infinit i poden entrar totes les persones que vulguin alhora.

4. Economies virtuals

Els usuaris poden comprar, vendre i intercanviar articles, com ara roba virtual.

 

5. Està descentralitzat

El metavers no és d’una empresa o plataforma en concret, sinó que és de tots els usuaris que en formen part.

Què es pot fer al metavers?

 

Hi ha jocs que ja han potenciat l’economia dels videojocs afegint-hi actius digitals (NFTs). No només pots importar els teus propis NFTs als jocs i comprar terres virtuals, sinó que també

pots utilitzar els del mateix joc per millorar la teva situació al món

virtual habilitant, explorant o construint espais.
Pots deambular pels diferents mons, hi ha espais virtuals com ara centres comercials, galeries d’art o parcs pels quals pots passejar, també pots interactuar amb altres usuaris, construir edificis, anar a esdeveniments, etc.

Conclusió

El metavers és un món virtual infinit on es poden fer moltíssimes coses, i que tothom hauria de viure aquesta experiència almenys una vegada a la vida. Amb això queda clar que la tecnologia ve forta i apuntant alt, però no per això cal tenir por, al contrari, et proporciona una infinitat d’oportunitats i avui dia gairebé tots tenen accés a la tecnologia, però també hem de recordar que  s’ha de fer servir amb responsabilitat.