Els atacs cibernètics cada vegada estan més a l’ordre del dia, i és per això que hem decidit realitzar un post comentant alguns d’aquest últim mes.

Ciberatac a la UAB

Els sistemes centrals de la Universitat Autònoma de Barcelona van ser atacats aquest 11 d’octubre per una persona o grup anònim de hackers mitjançant l’ús d’un ransomware.

Algunes xarxes com Eduroam segueixen sense estar operatives i les classes virtuals han hagut de suspendre’s temporalment, així com la pàgina web de la UAB, que ha estat substituïda per un portal informatiu. El problema avui dia segueix actiu.

 

Atac informàtic a B:SM

L’empresa pública Barcelona Serveis Municipals va haver de pausar la venda d’entrades en línia en la seva pàgina web a causa d’un atac informàtic.

Es van paralitzar les vendes del Zoo de Barcelona, Park Güell i Tibidabo.

La situació va poder solucionar-se en unes hores, encara que es desconeix el mètode que va emprar l’empresa.

Atac espia rus a E.E.U.U.

L’actual president dels Estats Units, Joe Biden, va imposar sancions a Moscou a l’abril de 2021.

Mesos després Rússia ha decidit infiltrar-se en la base de dades dels Estats Units per a espiar (a la recerca de secrets industrials i farmacèutics) i no per a sabotejar, com es creia anteriorment.

Va ser Microsoft  l’empresa que va detectar l’atac cibernètic.

Atac a gasolinera a l’Iran

Aquest 28 d’octubre les gasolineres de Vietnam es van veure afectades a causa d’un atac informàtic.

Certament les gasolineres no van ser atacades, sinó que es van veure implicades de manera indirecta, ja que el que en realitat es va inutilitzar van ser unes targetes electròniques que el govern subvenciona als iranians per a aconseguir el combustible en aquestes gasolineres.

El problema es va poder solucionar, encara que es desconeix al causant o implicats en l’operació.

Què puc fer jo?

Una vegada exposats alguns exemples de ciberatacs, a continuació t’explicarem que pots fer tu per a evitar-los o, almenys, disminuir la seva efectivitat.

Protegir els equips

Qualsevol dispositiu que tinguis ha d’estar completament actualitzat. Molta gent opta per no actualitzar els seus equips pel fet que els resulta molest, però moltes d’aquestes actualitzacions corregeixen forats de seguretat. També es bona idea comptar amb un antivirus i un antimalware.

Contrasenyes

Encara que sembli una cosa òbvia, moltes persones es decanten per utilitzar contrasenyes relacionades amb la seva vida personal, ja sigui el nom dels seus fills, la seva data de naixement, etc.

El que ha de fer-se és utilitzar contrasenyes amb la màxima combinació de números i símbols possibles. Per a així dificultar el que puguin aconseguir-la.

Comprovar l’autenticitat d’enllaços i perfils

El terme anglosaxó phishing cada vegada es més conegut, mètode on se’ns intenta robar informació de manera fraudulenta, normalment via email o sms.

Hem de fixar-nos bé si el link en el qual punxem és legal i el coneixem i verifiquem.

També hem d’evitar perfils dubtosos en xarxes socials, ja que també poden intentar extreure’ns informació.

Evitar donar dades personals

No facilitar la nostra adreça, DNI, targeta crèdit, etc., a qualsevol empresa que no coneixem i verificant que sigui una empresa legal.

No descarregar contingut pirata

No descarregar música, pel·lícules o videojocs pirata, ja que solen anar acompanyats de publicitat maliciosa, carregada de malwares.

Realitzar una còpia de seguretat

És una cosa fonamental que ha de fer-se, ja que si ens roben la nostra informació, sempre podrem recuperar-la de manera senzilla amb una simple còpia.

Denunciar-ho

Si ens trobem amb alguna situació d’un mal ús en internet o hem estat víctimes d’algú, el millor que podem fer és denunciar-ho a les autoritats i canviar tots els accessos que tinguem, per a que aquestes persones no continuïn operant.

 

Si has rebut algun atac o vols prevenir la teva empresa, nosaltres et podem ajudar.

Posa’t en contacte a consultor.it@jsm-ct.es