Introducció

Una cosa que tots sabem és que el món sempre es troba en constant evolució. Ens podem adonar d’això a partir de les noves tecnologies que sorgeixen, les noves modes, nous estils de vida, etc.

En el blog d’avui ens centrem en la part esmentada al principi: les noves tecnologies emergents.

Així com sorgeixen noves tecnologies, també neixen noves especialitzacions laborals en les quals, persones del voltant del món, dediquen el seu temps dia rere dia.

Professions futures-presents

Com ja vam dir abans, gràcies a les noves tecnologies durant aquesta dècada han anat també sorgint noves carreres i especialitzacions que, cada vegada, van a més i més.  Alguns exemples d’ocupacions recents o nous són:

Especialistes impressió 3D

Amb la implementació de les impressores 3D hem pogut anar veient una millora progressiva d’elles, amb un ventall de models cada vegada més gran, podent triar la que més s’adeqüi a les nostres necessitats. Les màquines 3D ofereixen una infinitat de possibilitats a l’hora de crear objectes.

És per això, que cal un tècnic en impressió 3D. Un professional preparat per desenvolupar dissenys i realitzar impressions 3D. Aquesta persona haurà de saber manejar els programes 3D per a la creació de dissenys, així com tenir coneixements de tot el relacionat amb la funcionalitat confiança i cost de peces.

Especialista en Big Data

La paraula Big Data fa referència a un conjunt de dades que, donat al seu gran volum, gran complexitat i velocitat de creixement, dificulten la seva gestió, anàlisi o processament.

Aquí és quan apareix un especialista en coneixements Big Data, persona capaç de dissenyar i implementar diverses solucions tecnològiques que facilitessin el tractament d’aquestes dades, i amb la capacitat de transformar-los en informació per a la presa de decisions de l’empresa.

Especialista en IA

La Intel·ligència Artificial ens ve acompanyant des de fa ja diverses dècades. És per això que no és estrany que cada vegada es busquin a més programadors d’aquesta.

Un bon enginyer en IA ha de comptar amb nocions en anàlisis, disseny, implementació, validació, implantació, la seva supervisió i la gestió de sistemes intel·ligents.

Enginyers en robòtica

Des de fa ja un bon temps moltes persones creuen que la robotització significarà la desocupació de tot treballador. Res més lluny de la realitat, és tot el contrari. Gràcies a la robotització s’han obert molts camps i especialitzacions on poder trobar ocupació, un exemple clar és l’enginyeria robòtica.

Un enginyer robòtic s’encarrega de realitzar el disseny de tot sistema de computació, sistema digital, i sistema electrònic relacionat amb robots.

Arquitecte BlockChain

BlockChain és un terme que s’ha posat molt de moda aquests últims tres anys.

Tradicionalment, quan nosaltres volíem enviar diners a una altra persona ens trobàvem a un individu encarregat que aquesta operació es realitzés. Aquest individu són els bancs, per tant, l’operació és centralitzada.

Amb l’arribada del blockchain això va canviar, perquè en la cadena de blocs el control del procés és únicament dels usuaris, tot es troba descentralitzat i forma part de milers de milions de nodes.

Els arquitectes blockchain són les persones encarregades de treballar amb equips I+D on, mitjançant una estructura blockchain, construeixen i dissenyen solucions que ajudin a explotar el potencial de diferents entitats.

Nano metge

Ja hem parlat alguna vegada sobre la nano tecnologia, el seu nom fa referència a dispositius tecnològics de grandària diminuta, normalment micres.

Encara és una tecnologia que està per desenvolupar, encara no se li ha tret bon potencial, però ja s’han fabricat alguns artefactes per a la medicina.

Aquí és on entren els nanos metges: persones que, per exemple, creen partícules que detecten abans que els sistemes convencionals l’aparició de cèl·lules canceroses.

Aquestes persones han de tenir uns certs coneixements en medicina, biologia, i enginyeria robòtica.

Desenvolupador de software

Una professió cada vegada més demandada per empreses o particulars és la d’una persona que s’especialitzi en el desenvolupament de softwares, és a dir, en la creació de programes informàtics que permetin al teu pc realitzar determinades tasques. avaluació de sistemes i la millora de programes existents.

La creació d’un programari té milers de possibilitats, des d’un programari per a crear pàgines web fins a un comparador de preus d’hotel.

Un desenvolupador de programari haurà de tenir experiència àmplia en computació i tecnologia. La seva funció no serà únicament la de crear softwares, sinó també l’avaluació de sistemes i la millora de programes existents.

Expert en ciberseguretat

Aquests últims vint anys internet i la informació digital han anat creixent de manera molt exponencial. Fins a tal punt que el 65% de la població mundial utilitza aquest recurs.

Això també ha ocasionat que les persones i empreses es preocupin cada vegada més per la seguretat dels seus dispositius i el perill que corre la seva informació.

És en aquest moment, quan consultes a un expert en ciberseguretat, persona encarregada de detectar, donar resposta i eliminar els incidents de seguretat de la informació.

Si vols dedicar-te a això, hauràs de tenir coneixements en sistemes, xarxes, programació i, com és obvi, en el camp de la seguretat informàtica.

Conclusió

En aquest blog hem pogut veure com la tecnologia, al llarg dels anys ha anat innovant en multitud de camps.

Quan un d’aquests camps impacta en la societat de manera en què es torna eficaç, útil i necessari, moltes persones comencen a aprofundir en aquesta especialització. Tenim diversos exemples d’això al llarg de l’última dècada.

Un clar exemple seria l’ofici de creador de contingut. En 2011-2012 ningú va pensar que això anés a durar molt i en 2022 no existeix marca que no vulgui col·laborar amb aquestes persones pel molt que generen, ofereixen i influeixen al món.

El que volem dir amb això, és que el naixement de noves ocupacions sempre serà present mentre existeixin persones amb una gran imaginació i amb la capacitat de veure oportunitats i necessitats.