L’ús de contrasenyes no és una cosa molt vinguda de gust, però sense elles no seria possible mantenir els nostres comptes segurs.

A aquestes alçades a ja saps com fer que les teves contrasenyes siguin segures. Fins i tot entenguis que és millor no utilitzar la mateixa contrasenya per a més d’una vegada.

Cada quant temps hauries de canviar les teves contrasenyes?

Segons els experts en seguretat informàtica, recomanen canviar la contrasenya almenys cada trimestre, és a dir cada tres mesos. Canviar la contrasenya cada tres mesos és una manera d’assegurar-te, que si una contrasenya està ben protegida, el temps que estigui el ciberdelinqüent en el compte serà curta.

Hi ha una gran part d’experts que estan en desacord, l’Institut Nacional d’Estàndards i Tecnologies, han difós pautes per a la seguretat informàtica. Una de les pautes explica que, tret que t’adonis que estan desxifrant la teva contrasenya, no és necessari canviar-ho regularment si són segures, i més si utilitzes l’autenticació de dos factors.

Mesures de seguretat

Verificació en dos passos

La verificació en dos passos es tracta d’un procés que requereix dos mètodes per a demostrar la nostra identitat abans de poder accedir al nostre compte, ja sigui en pàgines web i aplicacions.

Quan utilitzem aquest tipus de verificació un servei web, a més d’utilitzar la contrasenya, serà necessari facilitar un altre codi únic per a accedir. Aquest codi s’envia al telèfon mòbil mitjançant un SMS, trucades telefòniques o claus de seguretat per a verificar el compte a la qual volem accedir.

Una dels seus avantatges és el punt extra de seguretat que donem al nostre compte, ja que serà més segur que utilitzar el nostre usuari i contrasenya.

Gestor de contrasenyes

Utilitzant un gestor de contrasenyes, emmagatzemarà una gran quantitat de contrasenyes en una base de dades xifrada, a la qual és protegida per una contrasenya. Estalvia el temps en la gestió i augmenta el nivell de seguretat.

Generen contrasenyes fortes, amb una longitud suficient utilitzant una combinació de lletres, números i símbols, permetran tenir una contrasenya segura.

Contrasenyes segures

  • No utilitzar paraules reals o que existeixin. Utilitzar un major nombre de caràcters i amb més variació. Inclou números, lletres, signes, símbols, majúscules, minúscules. Utilitzant una combinació de caràcters mantindrà una contrasenya més segura.
  • No utilitzar les dades personals com a contrasenya. Es recomana no incloure paraules relacionades amb el nom, nom de familiars o mascotes. Tampoc incloure números fàcilment recognoscibles, com la direcció, número de telèfon.
  • No desar la teva contrasenya quan el navegador t’ho demani, ja que pot ser molt fàcil de veure. Qualsevol persona que tingui accés al nostre equip podria accedir al navegador i la nostra contrasenya que tenim emmagatzemada. Simplement amb accedir al nostre usuari podria veure les claus guardades en el navegador.
  • Crear contrasenyes més llargues, recomanen que les contrasenyes tinguin almenys vuit caràcters, ja que és molt més difícil desxifrar una contrasenya llarga.
  • Utilitza un sistema d’autenticació en dos passos, si la teva contrasenya arriba a ser desxifrada que no quedi compromesa.
  • Si creus que algú ha desxifrat la teva contrasenya, canvia-ho.

Emmagatzemar les contrasenyes

  • Escriure les contrasenyes, escriure-les en un paper o guardar-les en un full de càlcul o en document de text en el nostre ordinador o en el telèfon. Anotar-les en un paper no és adequat, haurien d’emmagatzemar-se en un lloc on estiguin més protegides. En cas de guardar-les en un dispositiu, si una persona accedeix al dispositiu, podria arribar accedir a les teves contrasenyes.
  • Utilitzar un gestor de contrasenyes, recordaran i desaran les teves contrasenyes de forma xifrada.

Actualitzar les contrasenyes

  • Utilitzar contrasenyes diferents per a cada compte. No s’ha d’utilitzar la mateixa contrasenya per a tots els comptes, ja que només amb desxifrar un compte, podran accedir a la resta de comptes que continguin la mateixa clau.
  • Canviar la contrasenya periòdicament. Com hem comentat al principi, canviar les contrasenyes cada tres mesos.